kekemelik nedir, kekemelik nasıl geçer
kekemelik nedir kekemelik nasıl geçer ? Kekemelik, konuşma akışının bozulduğu bir konuşma bozukluğudur. Kekemelik yaşayan kişiler, kelimeleri veya heceleri tekrarlayabilir, uzatabilir veya konuşma sırasında ses çıkarmada zorluk çekebilirler. Bu durum, konuşma akışını kesintiye uğratır ve kişinin kendini ifade etme yeteneğini etkileyebilir, tipik olarak uzamalar ( ses çıkışı ), tekrarlar ( ä-ä-ä-ä-kekeme ) veya birkaç dakikaya kadar sürebilen tam konuşma tıkanıklıkları şeklinde kendini gösteren istemsiz bir konuşma engelleme durumudur . Diğer konuşma bozukluklarından farklı olarak, kekemelik sadece konuşma üretimi ile değil, iletişim ile ilgilidir. Tipik olarak, bir kekeme kendi kendine, konuştuğunda kekemelik meydana gelmez.
Kekemeliğin yaygınlığı
Nüfusun yaklaşık yüzde Üçü kekemelikten Muzdarip. Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha yaygındır. Kekemelik genellikle 2 ila 5 yaşlarında başlar.
Kekemeliğin nedenleri
Kekemeliğin doğası ve nedenleri araştırılmış olmasına rağmen, şu ana kadar tek ve ortak bir neden bulunamamıştır. Muhtemelen birçok neden vardır. Kekemelik, araştırmacı van Riper’ın tarif ettiği gibi, bir araya geldiğinde güçlü bir akarsu oluşturan küçük akarsulardan kaynaklanabilir. Kekemeliğe bazen fiziksel veya nörolojik yaralanmalar veya hastalıklar neden olabilir, ancak bu daha az yaygındır.
Kekemelik bir kişinin zekası, yetenekleri veya zihinsel nitelikleriyle ilgili değildir. Paul, Isaac Newton, Winston Churchill, İngiltere Kralı George VI ve Marilyn Monroe gibi birçok ünlü kekeme olmuştur. Kariyerleri kekemelik tarafından engellenmemiş insanlara örnek olarak birkaç modern politikacı da verilebilir.
Kekemelik deneyimleri
Kekeme bireyler konuşma güçlüklerini farklı şekillerde yaşarlar. Bazıları için, diğerlerinin yanında bir özelliktir ve üzerinde daha fazla çalışmaya gerek yoktur. Ancak birçok kekeme için konuşma güçlüğü gerginlik, utanç ve endişeye neden olur. Kekemelik, zor kelimeleri daha kolay kelimelerle değiştirerek, konuşmada yardımcı kelimeler ve jestler kullanarak veya hatta konuşma durumlarından tamamen kaçınarak maskelenebilir. Kekemelik, konuşma korkusu ve kekemelikten kaçınma ile ilişkili olumsuz duygular konuşmayı daha da zorlaştırır. Bu, kendisini kolayca besleyen bir kısır döngü yaratır.
Kekemeliğin tamamı, sadece küçük bir kısmı (gerçek kekemelik) dışarıdan görülebilen ve çoğu (korku, utanç, gerginlik, konuşmayı kolaylaştırmaya çalışan çeşitli tavırlar, konuşmaktan kaçınma gibi) yüzeyin altında olan buzdağı benzetmesiyle tanımlanmaktadır.
Terapi
Modern terapi yöntemlerinin yardımıyla kekemeliği gidermek ve konuşmayı önemli ölçüde kolaylaştırmak mümkündür. kekemelikle ilgili olumsuz duygular ve deneyimlerle başa çıkmayı da önemli buluyor, bu da konuşmayı kolaylaştırabilir.